TransPride 2014
Speech Opening Trans Pride Zaterdag 26 juli – Sjoerd Warmerdam


Ik ben Sjoerd Warmerdam en ik mag jullie namens de Directie Emancipatie van OCW van harte feliciteren met de eerste TransPride. Deze allereerste TransPride is een mijlpaal. Een trofee die de transbeweging in de prijzenkast mag zetten. Voor elk van de bekers in deze prijzenkast heeft de transbeweging de afgelopen jaren hard geknokt. De winnaarsbokaal is uiteraard de nieuwe transgenderwet die per 1 juli in werking is getreden. Om tot deze nieuwe juridische procedure te komen, die de mensenrechten van transgenders respecteert, hebben de overheid en transorganisaties goed samengewerkt. We mogen samen trots zijn dat dit nu is bereikt!

De TransPride is de volgende overwinning van 2014. Het is een belangrijke stap in de emancipatie van transgenders. Waarom is de TransPride zo belangrijk? De TransPride laat zien dat de rechten en de sociale acceptatie van transgenders meer zijn dan ‘rekening houden met de T in LHBT’. Want laten we eerlijk zijn: de T is lang het ondergeschoven kindje  geweest in de emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Te weinig focus op de situatie van transgenders en te weinig zichtbaarheid. Met het toevoegen van een T los je dit niet op, dit vraagt om specifieke  aandacht en, om het dan toch een beetje ambtelijk te maken: ook om specifiek beleid. De overheid benoemt en erkent de specifieke situatie en behoeften van transgenders en geeft hier invulling aan in haar beleid. En zie hier vandaag, vanaf 2014 erkent Nederland het belang van zichtbaarheid van transgenders. TransPride is een feit. Zichtbaarheid die verder gaat dan de letter T. Een nieuwe mijlpaal voor de transgenderbeweging en alle transgenders in Nederland.Ik eindig met de woorden van Hollywood actrice en transactiviste Laverne Cox. Zij verwoordt waarom zichtbaarheid zo belangrijk is voor de emancipatie van transgenders: “We are in a place now where more and more trans people want to come forward and say, ‘This is who I am.’ And more trans people are willing to tell their stories. More of us are living visibly and pursuing our dreams visibly, so people can say, ‘Oh yeah, I know someone who is trans.’ When people have points of reference that are humanizing, that demystifies difference. It is revolutionary for any trans person to choose to be seen and visible in a world that tells us we should not exist”: Elke transgender die ervoor kiest gezien te worden en zichtbaar te zijn in een wereld die transgenders vertelt dat ze er niet mogen zijn; dat is revolutionair.

Wees zichtbaar, laat je zien en geniet van TransPride 2014!